Nauka
0

Leopardu s Bornea i Sumatre status nove vrste velike mačke

FENA
Znanstvenici su ustvrdili da je leopard s indonezijskog otoka Borneo, te otoka Sumatre, zasebna vrsta iz porodice velikih mačaka te mu je priznat takav status, objavio je u četvrtak Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF).

Zoolozi su dosad vjerovali da prekrasna velika mačka s otoka Bornea te Sumatre pripada vrsti koja obitava u kontinentalnom dijelu jugoistočne Azije, kojoj je znanstveno ime "neofelis nebulosa", a vulgarno oblačasta pantera, prenosi agencija AFP.

Međutim, znanstvenici s američkog Nacionalnog instituta za rak u Washingtonu ustanovili su da velika indonezijska mačka ima vlastite karakteristike, prenose mediji.

"Genetska istraživanja pokazuju jasno da oblačasti leopardi s Bornea trebaju biti smatrani zasebnom vrstom", tvrdi dr. Stephen O' Brien, s američkog instituta.

"DNK analize pokazale su oko 40 razlika između dviju vrsta", pojasnio je O'Brien, a prenio BBC.

Njegov kolega Andrew Kitchener ističe kako je "nevjerojatno da dosad niko nije uočio razlike".

Leopardi s Bornea i Sumatre imaju manje šare u obliku "oblaka" s mnogo tačkica unutar njih, zatim sivo i crno krzno i dvostruke pruge duž leđa. Njihovi rođaci s kopna imaju drukčije krzno, bljeđe tačkice, navode stručnjaci nižući još neke razlike.

Danas znanstvenici vjeruju da su se dvije vrste razdvojile prije više od milijun godina, a zatim su odvojeno evoluirale.

Oblačasti leopardi najveći su predatori na Borneu i mogu narasti do veličine malih pantera. Vjeruje se da ih je od pet do 11 hiljada na Borneu, te još hiljade na otoku Sumatri.

Države Indonezija, Malezija i sultanat Brunei dogovorile su u februaru očuvati veliku zonu šumovitih predjela Bornea gdje žive rijetke i ugrožene vrste.

Najmanje 52 nove životinjske i biljne vrste identificirane su tokom 2006. na Borneu, prenosi Hina, jednoj od svjetski najbogatijih zona po bioraznolikosti, ističe WWF.