Ubrzan gubitak leda
0

Ledeni pokrivač na Arktiku će biti najmanji do kraja augusta

SRNA
Prema satelitskim podacima led na Arktiku će do kraja mjeseca biti na rekordno niskom nivou.

Naučnici iz američkog Nacionalnog centra za snijeg i led navode da podaci pokazuju da će količina leda na moru biti ispod prethodno rekordnog nivoa zabilježenog 2007. godine.

Posljednji podaci pokazuju da je 13. augusta obim leda bio 483.000 kvadratnih kilometara ispod prethodno niskog nivoa zabilježenog na isti datum prije pet godina.

Očekuje se da će se led i dalje topiti do sredine ili kraja septembra.

"Novi dnevni rekord biće postignut do kraja augusta. Sve ukazuje i na to da će preći i prethodni rekord po povlačenju leda", rekao je vodeći naučnik u centru Ted Skambos.

Obim morskog leda odnosi se na mjerenje oblasti Arktičkog okeana na kojem je bilo koja količina leda. Oblasti sa manje od 15 posto naučnici smatraju obodom leda.

U posljednjem izvještaju, Centar navodi da je od juna prosječna stopa gubitka leda "ubrzana".

Naučnici ističu da se stopa gubitka leda početkom mjeseca udvostručila zbog velike oluje.

Arktički led ima ključnu ulogu u održanju hladnoće u polarnim regionima i pomaže u kontroli globalnog klimatskog sistema. Pošto je led na površini, odbija oko 80 posto sunčeve svjetlosti nazad u svemir.

Kako se led topi, izlaže sve tamniju površinu okeana zbog čega se apsorbuje 90 posto sunčeve svjetlosti zbog čega se Arktički okean zagrijava.