Globalno zagrijavanje
0

Led ipak ostaje na Arktiku

Sarajevo-x.com
Foto: NASA
Foto: NASA
Led koji pluta u Arktičkom okeanu neobično se brzo otapao u ovoj godini, ali se njegova površina nije smanjila do rekordne minimalne površine koju smo vidjeli u 2007. godini, javlja BBC.

To je preliminarni nalaz američkih naučnika koji tvrde da je otapanje završeno s krajem ljeta te da led sad ulazi u svoju "rastuću fazu".

Ovogodišnja ledena površina na Arktiku je, navode, tek treća najmanja u satelitskoj eri.

Istraživači tako tvrde kako su očekivanja da će led na Arktiku u narednih nekoliko godina potpuno nestati zapravo pogrešna.

Ledena površina u Arktičkom okeanu ove je godine maksimalno smanjena 10. septembra i iznosila je 4.760.000 kvadratnih kilometara. To je više nego 2007. i 2008, ali manje nego bilo koje druge godine od 1979.

Istraživač Walt Meier ističe da se led topi neobično brzo.

"Bila je kratka sezona topljenja - kraća nego ranije - ali led je bio toliko tanak da se topio veoma brzo", rekao je za BBC News.

Posljednjih 12 mjeseci bili su neobično topli u svijetu, prema NASA-i, najtopliji u posljednjih 130 godina.

Arktički led jeste pod utjecajem globalnog zagrijavanja, ali trajanje ljeta ovisi i o lokalnim vjetrovima i strujama.

To znači i da led može biti, ovisno o vremenskim uvjetima, koncentrisan na različitim područjima Arktika.

Što se tiče očekivanja, neće ništa biti od toga da će se led potpuno otopiti do 2013, kako je tvrdila jedna grupa istraživača.

"Da bi se led zaista rano (već početkom ljeta) rastopio potrebno je da imamo ekstremno smanjenje poput onog iz 2007. nekoliko godina zaredom. Prognoze da bi se to moglo desiti 2040. ili 2050. i dalje se mogu obistiniti, ali to se još ne zna", kazao je Meier.