Istraživanje
0

Lažovi se mogu prepoznati i po rukopisu

Sarajevo-x.com
Najnovije istraživanje koje su proveli naučnici u Izraelu otkriva da, osim govora tijela i pokreta očiju, vaš rukopis također može potvrditi da li ste lažov ili ne.

Iako su naučnici podvukli da se radi o istraživanju u ranoj fazi, oni smatraju da bi rezultati mogli pomoći brojnim kompanijama prilikom provjere aplikacija, na primjer za kredit ili zdravstveno osiguranje, da ustanove da li aplikant navodi istinite podatke ili ne.

Psiholozi kažu da se rukopis mijenja kada neko laže jer tada mozak radi intenzivnije kako bi izmislio činjenice, što na kraju ometa normalan proces pisanja.

Izraelski naučnici tokom eksperimenta su zatražili od volontere da ispišu dva kratka paragrafa. Tokom pisanja prvog paragrafa prisjećali su se stvarnih događaja, a tokom pisanja drugog mislili su o izmišljenim događajima.

Ispitanici su koristili elektroničku olovku koja je osjetljiva na pritisak, a njihov stil pisanja nakon toga je analiziran, prenosi Telegraph.

Naučnici su otkrili da oni koji pišu laži više pritisnu olovkom papir, imali su duže poteze olovkom te ispisuju duža slova nego oni koji su pišu istinu.

Profesor Richard Wiesman, psiholog na Univerzitetu Hertfordshire kazao je da ova tehnika obećavajuća, ali da su potrebna obimnija testiranja.

Studija je objavljenja u časopisu "Journal of Applied Cognitive Psychology".