Nauka
59

Lažni "Live": Facebook prenosio stari snimak ISS-a, prevareno stotine hiljada gledatelja

Klix.ba
Najpopularniji video uživo koji se na Facebooku pojavio u srijedu bio je prikaz šetnje svemirom koju izvode dva astronauta sa Međunarodne svemirske stanice. Jedini problem sa tim videom jeste što je nastao 2013. godine.

Prvu sumnju na video bacili su oni koji su imali vremena pogledati na raspored aktivnosti na Međunarodnoj svemirskoj stanici na kojem nije bio naznačen bilo kakav izlazak astronauta iz udobnosti ISS-a.

Druga sumnja se, dakako, nalazila na YouTubeu i sličnim servisima na kojima postoji identičan video čije vrijeme kreiranja datira iz 2013. godine kada su ruski kozmonauti Oleg Kotov i Sergej Rjazanski izveli popravku na vanjskom dijelu ISS-a u sklopu 38. ekspedicije.

Pored spomenutog videa koji je na Facebooku pušten kao "živi snimak" preko grupe Unilad, tokom srijede registrovan je još jedan navodni snimak uživo, ovoga puta preko grupe Viral USA, a koji je prikazivao američkog astronauta. Naravno, i ovoga puta radilo se o ranije izvedenoj "šetnji".

Spomenute lažne prenose pratilo je na stotine hiljada osoba koji su na ovaj način doslovno prevareni na do sada neviđen način. Ukoliko vas zaista zanima šta se dešava na Međunarodnoj svemirskoj stanici, najpouzdaniji izvor jeste NASA-ina web stranica.