Sramota za historičare
0

Lažni dokaz korijena kršćanstva

FENA
Srebrni križ koji se smatrao najranijim dokazom kršćanstva u Velikoj Britanij i za koji se pretpostavljalo kako je star najmanje 1.600 godina, jučer je razotkriven kao "lažnjak".

Upotrebljavajući novu tehniku uz pomoć koje bi se otkrila starost ove relikvije, naučnici su utvrdili da je izrađen od srebra iz 19. stoljeća.

Rezultati testova prilično su osramotili britanske historičare koji su tvrdili da njegovo porijeklo iz 5. stoljeća dokazuje kako je kršćanska vjera bila prisutna na području Britanije mnogo ranije nego što se pretpostavljalo.

Njegovo otkriće 1990. u Somersetu lansiralo je taj gradić na kartu značajnih arheoloških nalazišta, a gradski vijećnici čak su i pozorište nazvali po njemu.

Replika je predstavljena i nadbiskupu Canterburyja koji ju je nosio kad je bio imenovan na dužnost 1991. godine.

Peter Leach, koji je vodio tim arheologa tokom iskopavanja 1990., tvrdi kako niko iz njegovog tima sigurno nije odgovoran za ovu obmanu.

"Smatrao sam da se radi o autentičnoj iskopini. Nikad nije bilo sumnje u to jer je rimsko groblje na kojem je pronađen autentično", kazao je Leach.

Stephen Minnitt, ravnatelj muzeja u Somersetu istaknuo je: "Možemo potvrditi da križ gotovo sigurno nije rijetka kršćanska relikvija kako se u početku smatralo".