NASA
0

Lansiranje Endeavoura odgođeno peti put

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Loše vrijeme u ponedjeljak je ponovo, treći dan zaredom, dovelo do odgode lansiranja svemirske letjelice Endeavour, koja treba krenuti u misiju prema Međunarodnoj svemirskoj stanici - ISS, objavila je Američka svemirska agencija NASA.
  • Lansiranje je bilo zakazano za 18.51 sati po lokalnom vremenu (00.51 utorak, CET), a astronauti misije STS-127 bili su zavezani u svojim sjedalima u kabini Endeavoura na lansirnoj rampi Svemirskog centra Kennedy na Floridi. Jedna oluja s grmljavinom bila je preblizu lansirne rampe i nije se očekivalo da se dovoljno udalji do kraja tzv. 'prozora za lansiranje'," kazao je CNN-ov komentator lansiranja Mike Curie.

"Prozor za lansiranje" je vremensko razdoblje u kojem je mjesto lansiranja u povoljnom položaju u odnosu na programiranu putanju letjelice.

  • Dužnosnici NASA-e su nakon razmatranja vremenske prognoze za idućih nekoliko dana, odlučili da idući pokušaj lansiranja bude u srijedu u 18 sati, po lokalnom vremenu, rekao je Curie.

Lansiranje Endeavoura prethodno je odgođeno u subotu i nedjelju zbog tehničkih problema i vremenskih nepogoda.

Endeavour, koji nosi sedam astronauta i ključni segment japanskog svemirskog laboratorija Kibo, treba krenuti u 16-dnevnu misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu - ISS. Pet svemirskih šetnji planirano je dok Endeavour bude spojen s ISS-om.

Svemirski laboratorij Kibo, prvi je japanski objekt za boravak ljudi u svemiru, na kojem je rađeno dulje od 20 godina.