Nauka
0

Lansiranje Discoverya najavljeno za danas

Sarajevo-x.com
Dok se priprema lansiranje Discoverya za 4. juli, čelni ljudi NASA-e se nadaju da će Discovery postati najispirativnija zvijezda na njihovom nebu uspjeha.

Pokušaj lansiranja je uslijedio nakon sastanka u ponedjeljak, gdje se raspravljalo o tome da li pet inči dugačka pukotina na vanjskom spremniku goriva može uzrokovati probleme prilikom lansiranja. Na pukotini se uslijed kiše koja je padala u nedjelju, stvorila pjena.

Ako se Discovery uspije odvojiti od tla u utorak, onda će to biti prvi šatl koji su SAD lansirale na svoj Dan državnosti, ali ujedno i prvo lansiranje nakon skoro godinu dana, kao i tek drugo lansiranje nakon nesreće sa šatlom Columbia koja se desila 2003. godine.

Čelnici NASA-e su odlučili da ipak pokušaju lansirati Discovery u utorak, jer čvrsto vjeruju da pukotina i pjena koje su se pojavile neće predstavljati problem prilikom lansiranja, niti će izazvati oslobađanje prevelike količine toplote tokom uspinjanja šatla.

Trag pjene veličine oko tri inča je znatno manji od onoga koji je prouzročio nesreću sa Columbiom, tvrde stručnjaci iz NASA-e.