Nauka
0

Lansirana svemirska letjelica koja bi trebala otkriti misterije Venere

Sarajevo-x.com
Naučnici su rano jutros lansirali evropsku letjelicu i podesili je tako da može da uđe u orbitu oko Venere da bi istražila misterije guste, vruće atmosfere koja okružuje Zemljinu najbližu planetu susjeda.

Kada uđe u orbitu, letjelica vrijednosti 222 miliona eura nestaće iza planete na 10 minuta prije nego što kontrolori u Darmstadtu u zapadnoj Njemačkoj ponovo uspostave kontakt s njom kad se pojavi s druge strane planete.

Ukoliko sve bude po planu, kontrolori će provesti još nekoliko sedmica ispitujući sedam instrumenata letjelice, koji će tražiti odgovore na pitanja zašto ovu planetu okružuje atmosfera gotovo 90 puta gušća od Zemljine, te zašto je zavijena sumpornom kiselinom.

Od osnovnog značaja biće proučavanje jakog efekta staklenika na Veneri – načina na koji ugljen dioksid zaustavlja sunčevu toplotu – te snažnih orkanskih vjetrova koji su konstantno prisutni visoko u atmosferi planete.

Ne samo da je Venera najbliža planeta Zemlji u sunčevom sistemu, već ove dvije planete imaju sličnu masu i gustoću. Unutrašnja građa obje planete sastoji se od stijena, a smatra se da su i nastale otprilike u isto vrijeme.