Nauka
1

Lansiran najmoćniji svjetski satelitski teleskop

FENA
Najmoćniji svjetski satelitski teleskop Gaia lansiran je u svemir iz Evropskog svemirskog centra u Francuskoj Gvajani. Ono što će snimiti do sada nije viđeno, a riječ je trodimenzionalnoj karti svemira. Gaia će pet godina slati podatke i slike. Njegova vrijednost je 740 miliona eura.

Gaia će doprijeti do stotine hiljada zvijezda izvan Sunčevog sistema, a neke od njih udaljene su čak i 500 svjetlosnih godina. Iako nosi ime grčke božice, Gaia je samo kratica za Globalni astronomski interferometar za astrofiziku. Mjesto pak gdje treba biti smještena među astrofizičarima je poznato kao Langrangeova tačka L2.

Sonda otvara goleme mogućnosti za istraživanje jer su do sada teleskopi bili lansirani tek u orbitu oko Zemlje. Uz teleskop Gaia naučnici će imati odličan pogled u dubinu svemira, a više neće biti potrebne niti korekcije dok se teleskop okreće oko Zemlje.

No naučnicima nije do toga da tek gledaju slike svemira i da preko njih stvore i trodimenzionalnu kartu. Osim detektora za tačno pozicioniranje nebeskih tijela, modul je opremljen i za spektralnu analizu svjetlosti zvijezda iz čega se može izračunati i njihov temeljni hemijski sistem.

No još jedan zadatak pred teleskopom, možda i najvažniji: njime će se pratiti i što se dešava u prostoru asteroida na rubu našeg Sunčevog sistema i nalazi li se neki od stotine hiljada tih nebeskih tijela na putu prema Zemlji. Dosad su i takvi kometi otkrivani kad je bilo vrlo malo vremena za bilo kakvu akciju.