Nauka
0

Krave imaju 'ugrađene' kompase

Sarajevo-x.com
Ako ste se ikad upitali zašto se krave automatski okreću prema sjeveru, pročitajte do kakvih su sve zaključaka došli naučnici u vezi s ovim domaćim životinjama.

Krave, naime, imaju "ugrađene" kompase koji ih usmjeravaju u skladu sa Zemljinim magnetskim poljem, tvrde stručnjaci, a piše Telegraph.

Domaće životinje, također, imaju dobar osjećaj za smjer i zato "streme sjeveru". Već dugo se zna da krave imaju svojevrsni talenat za predviđanje vremena tako da mogu predvidjeti kišu. Ipak, ove njihove sposobnosti dugo su bile ignorisane.

Smatralo se da njihova težnja prema sjeveru potiče još iz vremena njihovih predaka koji su se kretali preko Afrike, Azije ili Europe.

Doktorica Sabine Begall i njene kolege sa Univerziteta u Duisburg-Essenu istražili su na hiljade domaćih životinja u Velikoj Britaniji, Irskoj, Indiji i SAD-u preko Google Eartha. Pratili su i 300 primjeraka divljači u Češkoj Republici i utvrdili da se okreću sjeveru dok se odmaraju i pasu.

Iako mnogi od ovih slika nisu bile potpuno jasne, naučnici su iz onoga što su našli zaključili da životinje koriste vlastite unutrašnje magnete za navigaciju, objavljeno je u magazinu Proceedings of the National Academy of Sciences.