Nauka
0

Krater Yellowstonea u vezi s cunamijem?

Sarajevo-x.com
Valovi poput onih kakvi se stvore prilikom cunamija možda su prouzrokovali najveću hidrotermalnu eksploziju ikada na Zemlji. Nova saznanja naučnika pokazuju da je eksplozija vrlo vjerovatno stvorila Mary Bay krater koji je dugačak malo manje od dva kilometra i nalazi se pokraj Yellowstone jezera.

Snažni cunami valovi koje je potakao strašan zemljotres vjerovatno su prouzrokovali jednu od najvećih hidrotermalnih eksplozija koje Zemlja poznaje. Eksplozija se prema procjenama dogodila prije 13.000 godina, izvještava Associated Press.

Prema analizama, eksplozija je stvorila Mary Bay krater koji se prostire na gotovo dva kilometra pokraj Yellowstone jezera, a znakovi eksplozije pronađeni su miljama daleko.

Lisa Morgan iz američkog Centra za istraživanje geoloških pojava objavila je analizu u kojoj tvrdi da je veliki zemljotres "pomjerio" enormnu količinu vode Yellowstone jezera stvarajući velike valove koji su oslobodili geotermalni sistem.

Neki su naučnici smatrali da je moguće da je glavni krivac za ovo geološko dešavanje super-vulkan, ali nove analize potvrđuju da je najvjerovatnije uzrok bila hidrotermalna eksplozija.