Naučnici poručili
0

Konzumirajte kafu bez grižnje savjesti

Sarajevo-x.com
Ljubitelji kafe napokon se mogu opustiti, jer su naučnici ustanovili da ovaj napitak ne samo da nije štetan po zdravlje, već može biti itekako koristan. Naravno, ukoliko se konzumira u razumnim količinama.

Posljednja studija je pokazala da kafa koja se nekada smatrala nezdravom, zapravo štiti od dijabetisa, ciroze jetre i Parkisonove bolesti.

Ispostavilo se da ranije studije nisu uspjele doći do tačnih podataka, uzimajući u obzir da oni koji piju kafu su u većini slučajeva i pušači, te nisu mogli odvojiti utjecaj kafe i utjecaj nikotina na zdravlje ljudi.

"Kafa se piće koje sadrži do stotine, ako ne i hiljade, bioaktivnih sastojaka. Jedna šoljica kafe sadrži 2 posto kofeina i 98 posto drugih sastojaka", kaže Rob van Damm, istraživač i epidemiolog škole za javno zdravstvo na Harvardu.

S tim u vezi, kofein, bilo da se nalazio u čaju, kafi, bealkoholnim pićima ili tabletama, može da izazove osjećaj nervoze i ankcioznosti, a kod nekih ljudi izaziva nesanicu, prenosi Los Angeles Times.

Doktor Van Dam otkriva da kafa koja sadrži kofein, nakon sedam dana redovnog ispijanja, ne povećava krvni pritisak. Čak šta više, kofein u kafi ima puno manje utjecaja na krvni pritisak nego naprimjer kofein u Coca Coli. Ovo je zato što u kafi postoji drugih sastojaka koje imaju suprotan psihički utjecaj od kofeina.

"Ne želimo govoriti ljudima da piju kafu kako bi bili zdravi, već samo tvrdimo da je to dobar izbor pića", poručuje Van Dam.