Nauka
0

Koncentracija ozona povećava mortalitet

SRNA
Zbog otopljavanja i klimatskih promjena, koncentracija ozona će utjecati na povećanje mortaliteta Evropljana u narednih 50 godina - tvrde klimatolozi iz Univerziteta "Umeo" u Švedskoj.

Svi pamte "ludo ljeto" prošle, 2010. godine, kada je u Rusiji skoro dva mjeseca bila žega od 40 stepeni Celzijusa. Ove jeseni početkom oktobra u Parizu i Londonu bilo je oko 30 stepeni!

O globalnom otopljavanju danas govore svi. Naučnici ističu da je došlo do smanjenja površine leda na Arktiku. 

Prema prognozama, sredinom 21. stoljeća polarni led će se ljeti potpuno istopiti. Ako okean poplavi obale, znatne teritorije Evrope naći će se pod vodom, dok će topljenje vječnog leda izazvati tehnogenske katastrofe. 

Međutim, i bez tih kataklizama ljudima već danas prijeti opasnost. 

Prema procjenama, zbog klimatskih promjena vode, povećava se mortalitet stanovništva. Promjene u prirodi utiču na čistoću vazduha i vode za piće, na ljetinu, doprinose širenju smrtonosnih oboljenja... 

Švedski naučnici su došli do zaključka da bi naglo povećanje ozona - zbog efekta staklenika - imalo teške posljedice po zdravlje stanovnika Belgije, Francuske, Španije i Portugalije. 
"Ozon nas u stratosferi štiti od ultravioletnog zračenja, ali troposferni ozon je sasvim druga stvar", objašnjava ekspert Alexei Kokorin .

U gradovima, uz obilne transportne i industrijske emisije, kada je toplo i sunčano vrijeme, u donjem sloju vazduha akumulira se ozon. To je ozbiljan problem za južnu Evropu, ali i za Moskvu u toku toplih ljetnjih dana, kada ima mnogo vozila - to je takođe ozbiljan problem.

Ozon iz donjeg sloja vazduha štetan je po zdravlje. On može da izaziva oboljenja disajnih puteva i rak - prenosi "Glas Rusije". 

Još jedan problem, koji je u vezi sa otopljavanjem, jeste pojava u sjevernoj hemisferi apsolutno netipičnih, egzotičnih oboljenja. 

Na primjer, u Volgogradu je ove godine otkrivena "groznica zapadnog Nila". Uzročnik su ptice selice. One su letjele i ranije, ali je virus počeo da preživljava tek sada, kada su nastale odgovarajuće temperature.

Strani stručnjaci su zabrinuti što klimatske promjene mogu da izazovu primjetno smanjenje stanovništva Evrope.