Neminovna regeneracija
0

Koliko je staro vaše tijelo?

Sarajevo-x.com
Mnogi ljudi koji se boje starenja nemaju pojma o nevjerovatnoj sposobnosti pojedinih organa da se obnavljaju. Nekim dijelovima našeg tijela treba tek nekoliko dana da to učine, dok nekim treba i više sedmica. Ipak, ljudsko tijelo konstantno se obnavlja, što ga čini jednim od čuda prirode.

Jetra - pet mjeseci

Ljudska jetra poznata je po svojoj sjajnoj mogućnosti samoobnavljanja zahvaljujući bogatoj opskrbljenosti krvlju. To znači da jetra nakon ispuštanja toksina iz organizma nastavlja obavljati svoje funkcije.

Ako ste se ikad pitali kako je moguće da se i kod teških alkoholičara popravi stanje ovog organa, odgovor su ćelije koje se obnove za oko 150 dana.

"Mogu odstraniti 70 posto nečije jetre operativnim zahvatom, a oko 90 posto će se u roku dva mjeseca ponovo formirati", kaže doktor David Lloyd sa Leicester Royal Infirmaryja.

Ipak, kod dugogodišnjih alkoholičara nerijetko bivaju uništene glavne ćelije, te tkivo postane toliko oštećeno da nema snage za obnovu. Takvo stanje zove se ciroza, a šteta koju prouzrokuje je trajna i ponekad fatalna.

Jezik - 10 dana

Jezik je prekriven sa oko 9.000 okusnih kvržica (bradavica) koje nam omogućavaju da osjetimo slatko, slano, gorko i druge okuse. Ove kvržice na površini jezika svaka imaju po 50 ćelija. Regenerišu se svakih deset do petnaest dana, ali ukoliko ih nešto oprži, infekcije ili pušenje, to može utjecati na njihovu obnovu i osjetljivost.

Mozak - star koliko i mi sami

Mnoge od naših ćelija koje traju cijeli život nalaze se u mozgu. Rođeni smo sa svim moždanim ćelijama koje ćemo ikad imati, njih oko 100 milijardi, a većina ovog organa ne regeneriše se starenjem.

Zapravo, s godinama gubimo ove ćelije, zbog čega i gubimo pamćenje, a povrede glave bivaju tako opasne.

"Postoje dvije regine u mozgu koje se obnavljaju", kaže doktor John Wadley, konsultant neurohirurga u bolnici u Londonu. "To je dio koji se tiče našeg osjetila mirisa i hipokampus, dio koji omogućava učenje."

Srce - 20 godina

Donedavno se mislilo kako se srce ne obnavlja samo od sebe. Ipak, nova studija američkog New York Medical Collegea pokazala je da se ćelije obnavljaju barem tri do četiri puta u toku života.

Pluća - 2-3 sedmice

Ćelije pluća konstantno se obnavljaju, ali kako su pluća sastavljena od različitih ćelija, one se regenerišu u različitim periodima. Onima na površini pluća trebaju dvije do tri sedmice za taj "posao". Pluća predstavljaju "prvu liniju odbrane", te stoga i moraju biti u mogućnosti da se brzo oporavljaju. Taj proces može poremetiti bolest emfizema kojom se stvaraju "rupe" u plućnim zidovima.

Oči - stare koliko i čovjek

Oči su jedni od rijetkih dijelova tijela koji se u toku životnog vijeka ne mijenjaju. Jedino se stalno obnavlja njihov prozirni površinski prekrivač, a ako se ošteti, ponovo se izgradi za 24 sata. Što se tiče ostalih dijelova oka, sa godinama kapci postaju manje fleksibilni, te odatle brojni problemi sa fokusom.

Koža - 2-4 sedmice

Epiderm ili površinski dio naše kože obnavlja se svake dvije do četiri sedmice, što je dobro jer je koža naš vanjski pokrivač i zaštitnik, a izložena je povredama i zaprljanju. Uprkos obnovi, i dalje nam ostaju ožiljci i bore koje nose godine. To se dešava jer koža gubi kolagen i elastičnost.

Kosti - 10 godina

Skelet čovjeka kompletan se obnavlja u periodu od oko 10 godina. Dok smo mlađi, ovo se dešava brže, a već u srednjem životnom dobu nastaje problem s osteoporozom zbog čega taj proces usporava i kosti su tanje.

Crijeva - 2-3 dana

Tanke ćelije koje pomažu apsorpciji u crijevima imaju sposobnost regeneracije za dva do tri dana, jer su stalno pod "udarom" jake stomačne kiseline koja vari hranu.

Nokti - 6-10 mjeseci

Naši nokti se sastoje od ćelija bogatim proteinom keratinom. Mjesečno na prstima ruku rastu u prosjeku 3,4 milimetra, što je dvaput brže nego na nogama.

Da bi u potpunosti izrasli novi nokti na nogama, potrebno je oko deset mjeseci, a na rukama šest. Moguće je da je razlika uzrokovana bržom cirkulacijom krvi. Kod mladih nokti rastu brže nego kod starih, a razlog bi mogao biti isti.

Nokat na najmanjem prstu raste najsporije, iako još uvijek nije sasvim jasno zašto je to tako.

Kosa - 3-6 godina

U prosjeku kosa raste po centimetar mjesečno. Obrve i trepavice obnavljaju se svakih šest do osam sedmica.