Pronađeni CO i vodena para
0

Koje forme života se kriju na planeti HR 8799 sličnoj Zemlji

Klix.ba
Astronomi su otkrili oblake ugljenmonoksida i vodene pare oko velike gasne planete udaljene 130 svjetlosnih godina. Naučnici se nadaju da će u budućnosti slične tehnike otkriti naznake života u atmosferi planete HR 8799 koja je slična Zemljinoj.

Palneta HR 8799 ima sedam puta veću masu od Jupitera i jedna je od četiri takve planete koje orbitiraju oko zvijezde slične Suncu.

Pretpostavlja se da je ovaj sistem nastao slično kao naš, kada su gasni divovi daleko od svojih matičnih zvijezda formirali manje stjenovite planete.

Ako je ovaj model tačan, onda bi se moglo otkriti još planeta sličnih Zemlji.

"Rezultati ukazuju na to da je sistem HR 8799 sličan našem solarnom sitemu", rekao je dr. Quinn Kanopacky, jedan od astronoma sa Univerziteta Toronto u Kanadi.

Svjetlo talasnih dužina daje boje poput otisaka za svaki različit element. Proučavanjem svjetla s udaljenih planeta naučnici donose pretpostavke o tome koje elemente sadrži u svojoj atmosferi.

Prisustvo oksigenovog rođaka ozona ili ugljendioksida mogu indicirati da se toj planeti ima života.

HR 8799 je velika i udaljena jednako kao što je Pluton udaljen od Sunca, no astronomi su uspjeli slikati je direktno.

Opservacije su napravljene korištenjem Keck II teleskopa od 10 metara na Havajima. To je jedan od najdužih optičkih teleskopa na svijetu.