Nova nada za pronalazak lijeka
9

Kod dva pacijenta nestali tragovi HIV-a

Klix.ba
Organizmi dvaju muškaraca, koji su bili zaraženi HIV-om i bolovali raka, su sada očišćeni od virusa HIV-a, što je dalo novu nadu za pronalazak lijeka za AIDS.

Naučnici su još uvijek oprezni i ne žele reći da su muškarci zaista izliječeni, ali nakon dvije godine od presađivanja koštane srži, HIV se ne može više detektovati nigdje u njihovom tijelu. Ova dva slučaja podsjećaju na takozvanog "Berlinskog pacijenta", do sada jedinu poznatu osobu koja se u potpunosti izliječila od ove infekcije.

Ova dva slučaja su probudila novu nadu naučnika da bi lijek za AIDS mogao biti pronađen u budućnosti.

"Svi su čuli za 'Berlinskog pacijenta'. Mi smo željeli vidjeti da li jednostavniji tretman može dati iste rezultate", rekao je dr. Daniel Kuritzkes, koji je nadgledao istraživanje.

Timothy Brown, poznat kao "Berlinski pacijent", se presađivanjem koštane srži liječio od leukemije. Igrom slučaja, presađena koštana srž je došla od donora koji je imao genetsku mutaciju, zbog koje su imune ćelije pružale otpor infekciji HIV-a.

Transplantacija je zamijenila njegove vlastite ćelije zdravim ćelijama otpornim na HIV. Brown je čist od virusa već pet godina.

Dva nova pacijenta su se već dugo liječila od limfoma, obojica su liječena matičnim ćelijama i koristili su lijekove za suzbijanje HIV-a.

"Prije i odmah nakon transplantacije se DNK HIV-a nalazila u njihovim ćelijama. Kako su se njihove ćelije mijenjale donorske ćelije, DNK HIV-a je nestala", rekao je Kuritzkes.

Jedan pacijent je čist dvije godine, a drugi tri i po godine, prenosi MSNBC. Međutim, ljekari su pažljivi i još uvijek ne žele reći da su pacijenti zaista izliječeni. Pacijenti još uvijek troše lijekove za suzbijanje AIDS-a.

Pacijenti nisu imenovani, ali se zna da je jedan pedesetogodišnjak i da je zaražen virusom od izbijanja epidemije ranih '80-ih, a drugi dvadesetogodišnjak, koji je zaražen virusom od rođenja.