Nauka
0

Klonirane životinje koje su ušle u historiju

Sarajevo-x.com
Kako su ove sedmice naučnici iz Dubaija javili da su klonirali kamilu, a Iranci da su klonirali kozu, potaklo nas je to da se podsjetimo životinja nastalih ovim putem čije će stvaranje ostati zapisano u historiji čovječanstva.

Većina kloniranih životinja uspije proživjeti normalnim životom, a samo deset godina ranije one su umirale od problema s radom pluća. Zdravi klonirani psi i mačke dokaz su napretka nauke koja se sve više približava procesu kloniranja čovjeka i to izvođenjem ovih eksperimenata na majmunima.

Slijedi lista najznačajnijih kloniranih životinjskih vrsta.

Žaba. John Gurdon zvao se britanski biolog sa univerziteta Cambridge koji je davne 1962. klonirao prvog vodozemca. Njegovi eksperimenti pokazali su da je u teoriji kloniranje čovjeka moguće. Ipak, tadašnje klonirane žabe nisu uspjele doživjeti zrelost.

Šaran. Još 1963. kineski naučnik Tong Dizhou klonirao je prvu ribu od genetičkog materijala odraslog azijskog šarana. Riba se razvila sasvim normalno i imala i potomstvo. Ipak, njegov rad u periodu Hladnog rata nije podržao zapad. Tong je umro 1979.

Ovca. Famozna ovca Dolly rođena je 5. jula 1996. godine u Edinburghu u Škotskoj. Bila je prvi sisar kloniran na osnovu odraslog donora. Dolly je jedina preživjela ovca od 277 embriona koji su u tom eksperimentu klonirani. Ubrzo je postala slavna, a mediji širom svijeta pisali su o ovom dostignuću. Živjela je kratkim mirnim životom i dobila šestero mladih. Godinu kasnije klonirano je i prvo govedo.

U februaru 2003. Dolly je uspavana pošto se razboljela od virusa koji napada pluća, a koji je uobičajen među ovcama. Naučnici su pokrenuli diskusiju o tome da li je Dolly već pri rođenju bila dovoljno stara, pošto je klonirana od genetičkog materijala odrasle životinje. Ipak, njeni stvaraoci su to negirali.

Koza. Prva klonirana koza rođena je 16. juna 2000. godine na univerzitetu u Xi'anu u Kini. Nazvana je Yuanyuan, a umrla dan i po poslije rođenja uslijed defekta pluća. Njena nasljednica Yangyang rođena je 22. juna iste godine i poživjela je šest godina.

Domaća mačka. CC (Copy Cat) bila je prva klonirana domaća mačka. Rođena je 22. decembra 2001. na Univerzitetu u Teksasu. Živi u domu jednog od naučnika koji su radili na njenom kloniranju i prirodnim putem okotila je više mačića.

Kobila. Ime joj je bilo Prometea i rođena je 28. maja 2003. u Italiji. Prema posljednjim podacima, živa je i zdrava.

Pas. Snuppy, afganistanski lovački pas rođen je 24. aprila 2005. Na njegovom kloniranju radili su koreanski naučnici koje je predvodio Hwang Woo-suk, za kojeg se pričalo da je klonirao i ljudske ćelije, ali se pokazalo da to nije tačno. Snuppy je otac desetero mladih nastalih umjetnom oplodnjom dvije klonirane kuje.

Planinska koza. Prva je to životinja koja je kloniranjem spašena od istrebljenja. Posljednji pripadnik vrste Pyrenean ibex pronađen je mrtav početkom 2000. godine. Dijelovi njegovog tkiva sačuvani su, te su potom španski i francuski naučnici pristupili kloniranju ove životinje. Nakon više stotina neuspjelih pokušaja, rođena je prva klonirana planinska koza i to u januaru 2009. godine. Surogat majka bila je domaća koza, ali dostignuće je bilo kratkog daha. Naime, klonirana koza umrla je devet minuta nakon rođenja zbog problema u radu pluća.

Kamila. Naučnici iz Dubaija ove sedmice su objavili da su klonirali prvu kamilu i dali joj ime Injaz. Rođena je 8. aprila 2009. a njeno ime na arapskom znači "dostignuće". Ona sigurno neće biti i posljednja klonirana kamila, pošto su utrke ovih životinja veoma popularne u arapskim zemljama. Životinja čiji je genetički materijal iskorišten završila je u klaonici 2005. godine.

Miš. Japanski eksperti otišli su korak dalje od samog kloniranja. 2004. oni su uspjeli proizvesti prvu životinju bez oca. Miš nazvan Kaguya imao je dvije majke čiji je genetički materijal iz jajnih ćelija modifikovan i kombinovan kako bi jedna "oplodila" drugu.