Istraživanje
0

Klimatske promjene isušuju rijeke

FENA
Rijeke u nekim od najnaseljenijih dijelova svijeta sadrže sve manje vode, što je u velikoj mjeri posljedica klimatskih promjena, objavili su američki naučnici.

U najnovijem izdanju "Klimatskog žurnala", stručnog časopisa američkog Meteorološkog društva, navodi se da su među rijekama koje se isušuju Hoangho u sjevernoj Kini, Gang u Indiji, Niger u zapadnoj Africi i Kolorado u SAD-u, prenose u četvrtak agencije.

Računajući i posljedice izgradnje brana, navodnjavanja i drugih upotreba riječne vode, efekti klimatskih promjena bi mogli dodatno da ugroze snabdijevanje hranom i pitkom vodom u budućnosti, upozorili su naučnici Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja iz Kolorada.

Tim stručnjaka iz te institucije je, proučavajući podatke o 925 velikih rijeka u periodu između 1948. i 2004. godine, uočio velike razlike u protoku vode u trećini rijeka.

Podaci su tako pokazali da je godišnje uticanje slatke vode u Tihi okean palo u pomenutom razdoblju za šest posto, ili 526 kubnih kilometara, što je jednako količini vode koju godišnje "proizvede" rijeka Misisipi.

Istovremeno je uticanje slatke vode u Indijski okean palo za oko tri posto, ili 140 kubnih kilometara, dok je količina vode koja svake godine usljed otapanja glečera završi u Arktičkom okeanu porasla deset posto, ili za 460 kubnih kilometara.

  • Kako se klimatske promjene budu neizbježno nastavljale tokom narednih decenija, vjerovatno ćemo biti svjedoci još većih posljedica po rijeke i izvore vode nego što se misli, upozorio je naučnik Kevin Trenbert, koji je učestvovao u istraživanju.