Nauka
0

Klimatske promjene i na Marsu

Sarajevo-x.com
Foto: NASA
Foto: NASA
Klimatske promjene pogađaju i našeg prvog komšiju, planetu Mars. Prema saznanjima do kojih je došao naučnik NASA-e, Jonathan Leake, te promjene se odvijaju tako brzo, da bi Mars uskoro mogao izgubiti južnu ledenu kapu.

Leake je utvrdio kako je temperatura na Marsu porasla za 0,5 °C od sedamdesetih godina prošlog vijeka, što predstavlja isto zatopljenje kao i ono na Zemlji u istom vremenskom periodu. Slučajnost?

Na Marsu nema nama poznatog života, što bi značilo da ubrzane klimatske promjene mogu predstavljati prirodni fenomen.

Ipak, razlozi koji dovode do zagrijavanja na Marsu, nešto su drugačiji nego oni koji se dešavaju na Zemlji. Varijacije u radijaciji i temperaturi preko čitave površine Crvenog planeta stvaraju jak vjetar.

U naučnom radu, objavljenom u stručnom magazinu Nature, smatra se da takvi vjetrovi mogu stvoriti velike pješčane oluje, koje zarobljavaju toplotu i podižu temperaturu na Marsu.

I Fentonov tim je došao do sličnih zaključaka. Oni su upoređivali toplinske karte Crvenog planeta napravljene tokom Misije Viking sedamdesetih godina te Mars Global Surveyor snimljene dvije decenije kasnije. Otkrili su promjene koje su zahvatile veliki dio planete. Neka mjesta su postala znatno tamnije u odnosu na period prije 20-30 godina.

Kada neka površina postane tamnija apsorbuje više toplote. Moguće da one onda emituju toplotu koja zagrijava tanki atmosferski sloj Marsa. Sa svjetlijim površinama situacija je suprotna. Zbog temperaturnih razlika između tih dviju površina nastaju vjetrovi koji stvaraju pješčane oluje započinjući ciklus zagrijavanja planete.