Naučnici zabrinuti
0

Kiselost mora i okeana u dramatičnom porastu

Sarajevo-x.com
Život u morskim ekosistemima širom svijeta u velikoj je opasnosti od propadanja ako se koncentracija CO2 u sitima uskoro dramatično ne smanji, upozoravaju naučnici.

Više od 150 vodećih istraživača mora i okeana izrazili su brigu zbog povećanog aciditeta morskih ekosistema koji ljudskim djelovanjem, po njhovim procjenama, raste 100 puta brže nego prirodnim putem.

Ova zabrinutost naučnika izašla je u dokumentu 'Monaco Declaration' kojeg je sponzorirao Princ Albert od Monaca, piše BBC.

Svjetski okeani danas imaju pH vrijednost od 0,1, dok njihov prirodni pH faktor iznosi oko 8.2 (pH faktor je mjera alkalnosti odnosno kiselosti neke tvari koje se kreće od nule- ekstremne kiselosti do 14- ekstremne alkalnosti, dok se pH faktor 7 smatra neutralnim).

'Okeani i mora apsorbuju polovinu ukupnog karbon dioksida iz atmosfere savremenog industrijskog svijeta što uzrokuje veliku kiselost voda i utiče na život morskih životinjskih i biljnih vrsta te narušava prirodni lanac ishrane', navodi se u dokumentu.

Pric Albert od Monaka izjavio je da putem ove deklaracije želi motivirati svjetske lidere na što brže djelovanje prije ekološke katastrofe koja bi mogla pogoditi milione ljudi.

Naučnici se također nadaju da će na predstojećem klimatskom samitu UN-a u Kopenhagenu, koji će se održati u decembru ove godine, pitanje kiselosti mora i okeana biti prva tačka dnevnog reda.