Borba protiv raka dojke
0

Kisela dinja ubija kancerogene ćelije

Sarajevo-x.com
Egzotično supervoće, kakvo je dinja, donosi novu nadu za hiljade onih koji su oboljeli od raka dojke, i to nakon što su naučnici upravo doznali da ovo voće može blokirati razvoj ubitačne bolesti.Tek objavljena američka studija dokazuje da ekstrakti kisele dinje, poznati već po tome da snižavaju šećer u krvi i nivo holesterola, mogu uzrokovati samouništenje kancerogenih ćelija.

Provedeni testovi su pokazali da sastojci ovog zelenog voća spriječavaju ćelije raka dojka da se dijele i da ih ubijaju.

Približno 46.000 pacijenata svake godine bude dijagnosticirano sa rakom dojke u Velikoj Britaniji, dok godišnje u ovoj zemlji umre 10.000 oboljelih.

Dr. Ratna Ray, vodeći autor istraživanja objavljenog u američkom žurnalu Cancer Research, izjavila je da hemikalije kisele dinje mogu biti iskorištene da zaustave razvoj raka.

"Prema našim saznanjima, ovo je prvi izvještaj koji opisuje efekte kisele dinje na kancerogene ćelije. Naši rezultati su ohrabrujući. Mi smo ih prikazali kao ohrabrujuće u smislu smanjenja broja kancerogenih ćelija u dojkama, i njihovog smanjena rasta i širenja".

"Iako postoje efektivni lijekovi za tretman uznapredovalih faza raka dojke, žene zasigurno razvijaju otpornost na njih", dodala je ona.

"Prevencija raka korištenjem prirodnih dijetetskih substanci smatra se praktičnim pristupom kako bi se reducirao stalni porast pojavljivanja raka", kaže dr. Ray.

Stoga će, prema njenim riječima, proučavanje populacije sa visokim rizikom za dobijanje raka dojke, koja koristi kiselu dinju kao dijetetski proizvod, biti vlrlo važno područje budućih istraživanja.