Nauka
0

Kiša meteora će obasjati nebo ovog vikenda

Sarajevo-x.com
Mnogi ljubitelji svemira spremaju se za kišu meteora koja će noćas obasjati nebo. Godišnja kiša meteora koja barem prividno izvire iz Perzeja, najbolje će se vidjeti u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, ali ju je u slabijem intenzitetu bilo moguće promatrati i od subote sve do utorka ujutro.

Da bi vidjeli perzeide potrebno je okrenuti se prema sjeveroistoku i potražiti zvježđe Perzej. Ako ne bude oblaka, bit će to sjajna prilika za ljubitelje svemira da vide kišu meteora, jer će prema najavama stručnjaka uslovi za promatranje biti odlični.

"Ukoliko budemo imali sreće, u nedjelju i u ponedjeljak ujutro moguće je da vidimo čak 100 meteora u jednom satu. Ali, naravno, mora biti lijepo vrijeme." - izjavio je britanski astronom Dr Robert Massey.

Najbolji uslovi za promatranje biće u onim mjestima gdje je nebo najčistije i najtamnije. Ipak, meteore će biti moguće vidjeti i iz gradova unatoč gradskim osvjetljenjima i smogu.

Meteorsku kišu biće moguće vidjeti s obje Zemljine hemisfere, ali najbolje će se vidjeti iz zapadne Evrope i Sjeverne Amerike. Najbolje vrijeme za promatranje je između 22.00 sati u nedjelju i prije izlaska sunca u ponedjeljak ujutro.

Opasnost od pada meteora na površinu Zemlje je neznatna jer skoro svi izgore prilikom ulaska u atmosferu. Kako je većina meteora malena, postoji minimalna opasnost za letjelice, a gotovo nikakva za ljude na tlu.

Meteorski roj Perzeidi zaostale su krhotine kometa Swift-Tuttle. Naime, navedeni komet se svakih 128 godina približava Suncu i pri tome se njegova putanja presjeca sa putanjom Zemlje.