Nauka
29

Kinezi uzgajaju prve genetički modifikovane super pse

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineski naučnici uspjeli su genetičkom manipulacijom uzgojiti pse koji su dvostruko veći, brži i snažniji od standardnog kućnog ljubimca.

Liangxue Lain, jedan od naučnika koji je učestvovao u cijelom procesu, izjavio je kako će se psi koristiti tokom vojnih i policijskih aktivnosti. Naime, osim povećanja mišićne mase, ovi psi imaju i pojačana čula, što će dobro doći prilikom pronalaska narkotika i drugih zabranjenih supstanci.

Ilustracija
Ilustracija
Kako je objasnio, ovi psi nastaju tako što se odstrani gen myostatin, čije odsustvo dovodi do razvoja veće mišićne mase od uobičajene.

Kako prenosi Independet, genetička manipulacija danas je postala lakša nego ikad, a naučnici u budućnosti namjeravaju uzgojiti veliki broj ovih "nabildanih" pasa. Za sada su najviše uspjeha imali s vrstom beagle, a planirano je da se u skorije vrijeme genetička manipulacijom stvore psi koji boluju od tzv. ljudskih oboljenja kao što su Parkinsonova bolest i mišićna distrofija.

Naime, saznanja dobijena analizom tih pasa pomoći će naučnicima u razumijevanju i liječenju tih bolesti.

Ipak, mnoge organizacije za zaštitu životinja osuđuju ovakvu vrstu istraživanja, tvrdeći da se radi o zlostavljanu pasa.