Nauka
0

Kineski riječni delfini pred izumiranjem

Sarajevo-x.com
AFP
AFP
Naučnici koji su proveli skoro mjesec dana u uzaludnoj potrazi za kineskim riječnim delfinima, koji su ugroženiji nego vrsta velike pande, izjavili su da je ostalo ne više od 50 živih primjeraka, javila kineska agencija Xinhua.

Baiji, poznati kao Yangtze delfini, žive samo u najdužoj kineskoj rijeci, ali potraga u trajanju od 26 dana i sa pređenih 1700 kilometara, od strane kineskih i stranih eksperata nije uspjela da pronađe nijedan primjerak ovih sisara.

''Ne možemo reći da su kineski riječni delifini izumrijeli'', rekao je Wang Ding, zamjenik direktora hidrobiološkog instituta na kineskoj akademiji nauka. ''Ipak, populacija delfina je drastično opala u zadnjoj deceniji... Ako se situacija ne poboljša, kineski riječni delfin će biti izumrla vrsta za 10 godina'', dodao je Wang, koji je populaciju delfina procjenio na ne više od 50.

Posljednja ekspedicija iz 1997. godine, pronašla je 13 delfina, čija vrsta pati od zagađenja, pretjeranog ribolova, riječnih brodova i brana koje su postavljene na rijeci.

Kina je uspostavila rezervat za delfine na jezeru u centralnoj kineskoj provinciji Hubei, ali pošto nijedan delfin nije uhvaćen zadnjih godina, nade za uspjeh ovog programa razmnožavanja polako se gase.