Nauka
0

Kina želi napraviti "mapu Mjeseca"

Sarajevo-x.com
Kina će ove godine u orbitu mjeseca poslati letjelicu Chang'e Onei i pomoću nje pokušati ucrtati u karte svaki centimetar Mjeseca. 2003. godine, Kina je postala treća država koja je poslala u svemir letjelicu sa ljudskom posadom.

Pomoću letjelice koju će poslati krajem 2007. godine pod imenom Chang'e Onei, kineski naučnici će pokušati napraviti kartu Mjeseca. Letjelica će snimati trodimenzionalne slike, a planirano je da na površini mjeseca ostane do 2010. godine.

Glavni kineski naučnik iz državnog svemirskog programa rekao je medijima da osim ucrtavanja Mjeseca u karte, njegov tim planira uzeti uzorke s Mjeseca. Njihov projekt je podijeljen u tri faze – orbitiranje oko Mjeseca, slijetanje na Mjesec i povratak na Zemlju.

U drugoj fazi, letjelica bez posade će nadgledati određene dijelove Mjeseca, a treća faza je donošenje uzoraka na analizu, prenosi Reuters.

Uspjesi Kine u svemirskim pothvatima su se nesagledivo poboljšali nakon što je Mao Zedong prigovorio državi da Kina ne može u svemir poslati ni jedan krompir. 2003. godine, Kina je postala treća zemlja (nakon Rusije i SAD-a) koja je u svemir poslala letjelicu s posadom

No uspjeh Kine mnoge zabrinjava jer smatraju da bi se utrka za otkrivanjem svemira mogla pretvoriti u utrku za oružanom prevlasti jer je Kina u januaru raketama sa Zemlje uništila jedan svoj meteorološki satelit.