Nauka
0

Kazahstanska misija spašavanja Aralskog mora

Sarajevo-x.com
Aralsko more
Aralsko more
Vlada Kazahstana je dobila od Svjetske banke zajam od 126 miliona američkih dolara za projekat spašavanja Aralskog mora. Aralsko more je unutrašnje more u Centralnoj Aziji, a od 60-ih godina se počelo naglo smanjivati jer su sovjetske vlasti, radi navodnjavanja, preusmjerile tok rijeka Amu Darje i Sir Darje.

Aralsko more ili Aralsko jezero nalazi se između Kazahstana na sjeveru i Karakalpakstana, autonomne regije Uzbekistana, na jugu. Nakon preusmjeravanja dvije glavne rijeke, koje su se ulijevale u Aralsko more, radi navodnjavanja polja pamuka u Uzbekistanu i Kazahstanu, more se počelo smanjivati.

Dobiveni novac će se iskoristiti za implementaciju druge po redu faze projekta čiji je cilj spašavanje sjevernog područja Aralskog mora. Naime, plan je izgraditi novu branu koja bi trebala ponovo usmjeriti vodu ka nekadašnjoj luci Heralsk.

Ujedinjene nacije poručuju kako je iščezavanje Aralskog mora jedna od najvećih i najrazarajućih environmentalnih nesreća koje je čovjek ikada prouzrokovao.

Pomenuti projekat budi nadu da će barem jedan dio nekadašnjeg četvrtog po redu najvećeg unutrašnjeg mora tj. jezera biti sačuvan.