Nauka
0

Katalog živih organizama na planeti premašio brojku od milion registracija

Sarajevo-x.com
Pokušaj da se katalogiziraju sva živa bića na zemlji je dostigao magičnu brojku od jednog miliona. "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life" trebao bi da postane temeljni katalog za sve žive organizme na planeti do 2011. godine.

Ubrzani progres je napravljen nedavno, a sedmo izdanje godišnje liste sadrži 1.008.965 živih vrsta. Prema informacijama istraživača to je vjerovatno samo malo više od polovine poznatih vrsta na svijetu.

Thomas M. Orrell, biolog muzeja Smithsonian's National Museum of Natural History, izjavio je da će završeni katalog uključivati sve poznate žive organizme, od biljaka i životinja, pa do gljivica i mikroorganizama.

"Mnogi su iznenađeni da i nakon dva stoljeća istraživanja biologa i trenutne svjetske zainteresiranosti za biološku različitost, ne postoji detaljan katalog svih poznatih vrsta organizama na Zemlji", izjavio je Orrell.

Katalog se izdaje u dva izdanja:

  • Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2007 – godišnja lista

Godišnja lista se objavljuje svake godine i može se citirati ili koristiti kao katalog za mnoge organizacije. Kopija na CD-ROM-u se distribuira bez naplaćivanja, a ista se može naći i na website-u..

  • Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: dinamička lista

Dinamička lista je virtualni katalog koji funkcionira na Internetu i dostupan je za korisnike i kao elektronska web usluga na stranici www.catalogueoflife.org.