Pala u Tihi okean
1

Kapsula Dragon kompanije SpaceX vratila se na Zemlju

FENA
Teretna kapsula Dragon privatne kompanije SpaceX nakon misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) u četvrtak je pala u Tihi okean.

Privatna kalifornijska kompanija SpaceX objavila je tu vijest na Twitteru pod naslovom "Dobrodošao kući Dragon!", prenosi Xinhua.

Američka svemirska agencija NASA sopćila je ranije da je kapsula trebala pasti oko 900 kilometara od mjesta Baja u Kaliforniji.

Kapsula Dragon u petak je stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu, tri dana nakon što je lansirana na raketi Falcon 9 iz Cape Cannaverala na Floridi.

Dragon je postala prva privatna letjelica koja je stigla na orbitalnu stanicu vrijednu 100 miliona dolara, čiji rad finansira 15 zemalja.

Prilikom probnog leta 2010. godine kapsula se uspješno vratila na Zemlju iz orbite.

Ugovor između NASA-e i SpaceXa vrijedan je 1,6 milijardi dolara i odnosi se na 12 letova. Kompanija Orbital ima sličan ugovor o isporuci tereta na MSS, vrijedan 1,9 milijardi dolara.

SAD trenutno ne raspolažu svojim svemirskim brodom za transport tereta i ljudi do MSS, poslije penzionisanja flote svemirskih šatlova prošle godine.

NASA ne gradi njihove zamjene, nego investira u privatne kompanije, poput SpaceX, da bi kasnije plaćala za prevoz tereta i astronauta do orbitalne stanice.