Za 35 miliona dolara
0

Kanadski klovn lansiran u svemir

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Svemirski turista i cirkuski zabavljač Guy Laliberte počeo je danas putovanje u orbitu sovjetskim brodom Soyuzu, koji je lansiran ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Kanadski milijarder, osnivač pozorišne kompanije Cirque du Soleil (Cirkus sunca), navodno je platio kartu 35 miliona dolara, prenosi BBC.

On je izjavio da će zabavljati astronaute sa ISS tokom 12-dnevnog boravka u orbiti i da će za to vrijeme putem interneta ukazati na globalni problem čiste vode.

Zajedno sa njim, u Soyuzu se nalaze ruski kosmonaut Maxim Surayev i američki astronaut Jeffrey Williams. Očekuje se da će ova tročlana posada stići na ISS sutra.

Kanađanin je sedmi pojedinac koji je sam platio putovanje u svemir. Prethodni turisti ukazivali su na naučni aspekt kao motivaciju, ali Laliberte kaže da su ga inspirisale druge stvari.

"Ja sam umjetnički nastrojena osoba. Nisam naučnik, niti inžinjer", izjavio je Laliberte uoči putovanja i dodao da će zajedno sa svojim saradnicima iz svemira poslati kreativnu poruku o problemu nedostatka čiste vode u svijetu.
Vezani članci