Globalno otopljavanje
0

Kanada najsigurnija, Afrika najugroženija

FENA
Londonski The Independent piše u petak o mogućim posljedicama globalnog otopljavanja navodeći gdje se treba "skloniti" želite li izbjeći da se udavite, da vas sunčevi zraci sprže ili da vam kuću i sve u njoj i oko nje potopi more čiji nivo sve više raste.

Najnovije istraživanje o globalnom otopljavanju, provedeno u 168 zemalja svijeta, imalo je za cilj da se procijeni koliko su države dobro pripremljene za borbu s posljedicama klimatskih promjena.

Prema rezultatima, najugroženija regija je Afrika - tri četvrtine zemalja kojima prijeti ekološka katastrofa nalazi se na tome kontinentu, na čelu s najugroženijim Komorskim otocima, Somalijom, Burundijem i Jemenom.

Najrazvijenije zemlje Evrope nalaze se, kako se i očekivalo, u samom vrhu tabele - Velika Britanija je na 12. mjestu, Francuska na sedmom.

Međutim, ako želite da vas globalno otopljavanje gotovo uopće "ne pipne", preselite se u Kanadu, Irsku ili u Skandinaviju - šanse da će neko od vaših potomaka dočekati naredno stoljeće "s glavom iznad vode" čak osam puta su veće u tim zemljama nego ako živite u nekoj od ugroženih država afričkog kontinenta, piše Independent.