Nauka
0

Kako se stvara super-vulkan?

Sarajevo-x.com
Poznato je da ''super-erupcije'' koje izbacuju velike količine pepela mogu izmjeniti klimu. Međutim, naučnici sada pokušavaju pronaći povezanost klime i stvaranja velikih vulkanskih erupcija.

''Suha klima, koja se javlja u periodu između ledenih doba, može stvoriti prave uvjete kako bi se prikupila dovoljna količina magme ispod površine koja bi formirala gigantsku vulkansku erupciju'', izjavio je Allen Glazner sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini, na sastanku američke geofizičke zajednice.

Ljudska civilizacija nikada nije iskusila takvu katastrofalnu erupciju. Posljednji put, ona se dogodila kada je eksplodirala Mount Toba u Indoneziji. Ova erupcija je u historiji planete Zemlje zabilježena kao najveća u posljednjih 2 miliona godina.

Za formiranje erupcije ispod površine mora se akumulirati velika količina magme. ''Uz mali pritisak na prostor s magmom, dolazi do erupcije, gdje ona izlazi na površinu odjednom ili u veoma kratkom periodu dana ili sedmica'', izjavio je Jake Lowenstern, vođa geoloških istraživanja u SAD-u sa Yellowstone vulkanskog opservatorija.

Izučavajući historiju gigantskih erupcija, Glazner je otkrio da se većina dogodila između ledenih doba i na područjima sa suhom klimom. Glazner se nada da će kompletirati detaljnu analizu geoloških podataka, kako bi dokazao svoju teoriju.

''Želimo znati šta uzrokuje ovakve erupcije, kako prepoznati da će se dogoditi? Ja sam zainteresiran za teoriju da atmosfera i klima utječu na formiranje i oblik erupcije'', izjavio je Glazner.

Problem sa proučavanjem ''super-erupcija'' je njihova rijetkost. ''Već 30 ili 40 godina proučavamo nešto što je aktuelno hiljadama godina na Zemlji'', izjavio je Lowenstern. ''To vam je kao da želite izmjeriti nečiji puls, a stavite stetoskop samo jednu desetinu sekunde. U tom slučaju, nećete čuti niti jedan otkucaj srca''.

Istraživači i dalje nadgledaju aktivne i neaktivne vulkane kako bi dali odgovore na mnoga pitanja. Za početak, neophodno je saznati veličinu prostora sa magmom, ali tehnike snimanja još uvijek nisu toliko razvijene da bi prikazale ove detalje.