Gugu.ba
0

Kako se provodi inseminacija?

Sarajevo-x.com
Inseminacija je jedna od metoda asistirane medicinske oplodnje. Ima svoje prednosti u odnosu na vantjelesnu oplodnju jer je relativno jednostavna, jeftina i neinvazivna.

Može se ponavljati nekoliko puta. Radi se i u stimulisanom i spontanom ciklusu. Procedura započinje kod parova sa spermogramom muškaraca koji nije uredan, tj. u slučajevima oligoasthenozoospermije.

Prethodno se sprovodi planiran seksualni odnos u tri ciklusa - sa ili bez stimulacije ovulacije. Za inseminaciju je potrebno oko 5 miliona pokretnih spermatozoida. Ne sprovodi se kod žena starijih od 40 godina.

Postupak se obično sprovodi kroz protokol stimulisane ovulacije sa Klomifen citratom 50 - 100mg dnevno, tokom 5 dana ) ili HCG (humani horioni gonadotropin) ili FSH (folikul stimulišući hormon). Folikul se prati ultrazvučnom folikulometrijom, uz merenje debljine endometrijuma i eventualno određivanje E2 (estrogena). Potrebno je postići 2 - 4 folikula veličine oko 18mm, trolisni endometrijum debljine veće od 9mm i i E2 između 150 - 250pg/ml. Inseminacija se sprovodi između 13 - 16 dana ciklusa. Postupak IUI se radi 36 h nakon davanja HCG ili u dva navrata nakon 12 h i 36 h sa 1 ml sperme. Nakon IUI žena se odmara 15 min, piše Gugu.ba.

Sperma se sprema pranjem u medijumu, swim up tehnikom (isplivavaju najkvalitetniji spermatozoidi ) i separacijom sperme uz pomoć density gradient-a. Tako se postiže dobra koncentracija progresivno pokretnih spermatozoida u maloj zapremini. Sekretorna faza ciklusa se podržava primjenom gestagena.

Trudnoće koje nastaju IUI u 95 posto slučajeva javile su se nakon 3 do 4 pokušaja. Ukoliko trudnoća ne nastane preporučuje se IVF - in vitro fertilisation (vantelesna oplodanja) ili ICSI (intracitoplazmatska injekcija spermatozoida).

Više na: Gugu.ba.