Iz knjige Martina Hannana
0

Kako je nastala riječ bikini i zašto kažemo bluetooth

Sarajevo-x.com
Želite li znati kako je nastala riječ bikini, ili zašto kažemo bluetooth? Nova knjiga "Harvey Wallbangers And Tam O'Shanters" Martina Hannana otkriva priče iz kojih su proistekle svakodnevne riječi i fraze. Britanski tabloid The Sun je izdvojio nekoliko njih.

Hooker (prostitutka): Riječ potječe iz područja Corlears Hook na Manhattanu (New York) gdje su radile prostitutke.

Bikini: Dvodijelni kupaći kostim dobio je ime po pacifičkom atolu Bikiniju na Maršalovim ostrvima, koji je bio mjesto na kojem su izvedena 23 testa nuklearnog oružja između 1946. i 1958. godine. Kupaći kostim je predstavljen na modnoj reviji četiri dana nakon što su Amerikanci testirali atomsku bombu.

Šovinist: Sada se koristi za opisivanje nekoga ko je seksistički nastrojen, a izvorno je predstavljala osobu koja je pretjerano patriotski raspoložena, budući da je Nicolas Chauvin, vojnik francuske vojske Napoleona Bonaparte, bio poznat po slijepoj odanosti svojoj zemlji.

Amerika: Kontinent je dobio ime po Amerigu Vespucciju, italijanskom istraživaču iz 15. stoljeća, koji je dokazao da je kontinent mnogo veći nego što se prvobitno mislio te da nije Azija, kao što je vjerovao Kolumbo.

Mont Everest: Najviša planina na svijetu dobila je 1865. godine ime po glavnom britanskom geodetu u Indiji Georgeu Everestu koji je odigrao presudnu ulogu u prvom tačnom ucrtavanju Indije u geografsku kartu.

Bajonet: Bodež na kraju puške dobio je ime po francuskom gradu Bayonneu, gdje su napravljeni prvi dugi noževi.

Bluetooth: Danski kralj Harald Bluetooth bio je odgovoran za širenje kršćanstva u cijeloj Skandinaviji u 10. stoljeću. Kada je švedski proizvođač mobitela Ericsson želio odabrati ime koje bi označilo dobru komunikaciju, zavirili su u historijske spise i odabrali ime sa svog podneblja.

Neandertalac: Pećinski pračovjek nazvan je po dolini Neander u Njemačkoj, gdje su pronađeni ostaci ovih praljudi 1856. godine.