Fotografije napravljene satelitima
164

Kako je 2012. godina izgledala iz svemira

Klix.ba
Costa Concordia
Mnogi značajni događaji su obilježili 2012. godinu, a ovako su neki od njih izgledali iz svemira. Fotografije su napravljene kamerama raznih satelita.

Satelit WorldView-1 je 17. januara napravio fotografiju na kojoj se vidi prevrnuti brod Costa Concordia. U nesreći su poginule 32 osobe.

DigitalGlobe je 15. februara snimio uništeni i zapaljeni naftovod u gradu Homs u Siriji. Naftovod su granatirale snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu.

Fotografiju grada Harrisburga, u američkoj saveznoj državi Illinois, je napravio satelit GeoEye 1. marta, samo jedan dan nakon što je tim područjem prošao tornado kategorije 4.

Satelit DigitalGlobe je napravio i fotografiju Olimpijskog parka u Londonu 24. jula. Na ovim Olimpijskim igrama je učestvovalo više od 10.000 sportista.

U julu se jedna ledena ploha, dva puta veća od Manhattana, odvojila od glečera Petermann na sjeveru Grenlanda.

Kamere na američkoj letjelici koja kruži oko Marsa su zabilježile spuštanje svemirskog vozila Curiosity na ovu planetu 6. augusta.

Satelit WorldView 2 je 20. septembra napravio fotografiju oblaka iznad planine Fuji u Japanu.

Svemirski šatl Endeavour, pričvršćen na krov Boeinga 747, je na svom putu prema Naučnom centru u Californiji fotografisan 20. septembra.

NASA-in satelit GOES je 29. oktobra zabilježio kretanje uragana Sandy na istočnoj američkoj obali. Do tog trenutka je Sandy već odnijela 50 života na Karibima.

Fotografije pristaništa na plaži Casino i zabavnmog parka u New Jerseyu napravljene 7. septembra i 31. oktobra pokazuju kako je to područje izgledalo prije i poslije uragana Sandy.

U decembru je NASA objavila nove fotografije dijela Zemlje koji se nalazi u mraku.