Nauka
10

Kako halucinirati bez ilegalnih droga?

Klix.ba
Filozof i pisac Aldous Huxley godinama istraživao načine kako bi iz svoga uma izvukao najneobičnija i najljepša moguća iskustva bez potrebe za normalnim angažmanom tijela.

Ukratko – Huxley je naučio kako sve to postići uz upotrebu zabranjenih i često ne tako benignih ilegalnih supstanci. Ali da li je moguće iskusiti halucinacije bez upotrebe opojnih droga, bez loših tripova i egzistencijalnih kriza?

U videu kojeg je producirala ekipa iza YouTube kanala Scam School pokazuje upravo jedan od najbezbolnijih načina na koji se čovjek može "natjerati" na haluciniranje – blokiranjem ili zagušenjem vizuelnih i slušnih receptora.

Proces je baziran na Ganzfeldovom efektu koji se koristi da bi se opisala sposobnost ljudskog ima da pronađe nepostojeće strukture i šablone u nestrukturiranom stimulansu.

Proces je iznenađujuće jednostavan, a u historija je prepuna primjera gdje su poznate ličnosti nakon napuštanja stanja umanjene čulne senzibilnosti tvrdile da su "spoznale istinu" ili da im se "otvorio novi prozor u stvarnost".

Prikazani način podrazumijeva prekrivanje otvorenih očiju prozirnim papirom i zatvaranje slušnog kanala, uz horizontalan položaj tijela bez pomjeranja i ispuštanja zvuka u trajanju od 20 minuta. Rezultat je zapanjujući, a učesnici u pokusu prijavili su glasove, aplauz, lica i dinosaure.

Pored prikazanog načina zagušenja receptora, kao put do haluciniranja često se koristi obična meditacija koja uključuje fokusiranje čula na jednu tačku u prostoru.