Nauka
0

Kako bumbari lete

Klix.ba
Bumbarov let ljudima izgleda kao da za njega nije potreban nikakav napor. Ipak, iako izgleda da jednostavno jedri kroz zrak, ovaj insekt svojim krilima zamahuje 200 puta u sekundi.

Naučnici su se dugo pitali odakle pčelama i bumbarima energija za takav let, a sada su dva biofizičara istražila mehaniku koja stoji iza leta, molekularno detaljno snimivši čitavu akciju.

Istraživači su snimali bumbare brzinom od pet hiljada slika u sekundi i zaključili da mišići ovog insekta rade pomoću "aktivacije rastezanjem".

Hiroyuki Iwamoto i Naoto Yagi, sa japanskog Instituta za istraživanje sinhrotone radijacije, istražili su da li ovi insekti koriste poseban mehanizam za let ili nervne signale koji vode do mišićne kontrakcije, kao kod kičmenjaka.

"Jednom kada insekt poleti, nervi aktiviraju mišiće i oni simultano osciliraju", kaže Yale Goldman, mišićni fiziolog sa Univerziteta u Pennsylvaniji.

Oscilacije aktivira rastezanje, što znači da se sila stvara djelovanjem suprotnih mišića, a pojačava se kada su mišići istegnuti, kako bi se krilo vratilo nazad.

Sličnu tehniku koristi ljudsko srce i drugi mišići koji rade ritmično.

Kako bi istražili šta pokreće istezanje mišića, Iwamoto i Yagi izmjjerili su promjene na mišićima insekata. Zaključili su da istezanje izaziva interakcija aktina i miozina u mišićima, baš kao i kod kičmenjaka.