Istraživanje
0

Kafa može spriječiti depresiju

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Žene koje piju dvije ili više šoljica kafe na dan manje su podložne depresiji, pokazala su najnovija istraživanja.

Rezultati istraživanja su objavljeni u Archives of Internal Medicine, a u studiji je učestvovalo više od 50.000 američkih medicinskih sestara.

Nije poznato zašto žene koje piju više kafe rjeđe padaju u depresiju, ali autori istraživanja smatraju da kofein u kafi može utjecati na hemiju mozga. U istraživanju je dokazano da kafa bez kofeina nije imala isti učinak, prenosi BBC News.

Stručnjaci su istakli da je sada potrebno više raditi na tome kako bi se bolje razumjela ova povezanost. Naveli su da je još uvijek prerano preporučiti ženama da piju više kafe, kako bi im se popravilo raspoloženje.

U istraživanju koje je trajalo više od deset godina, tim iz medicinske škole na Harvardu pratio je zdravlje žena koje su kroz upitnike odgovarale na to koliko kafe konzumiraju. Ispostavilo se da je u tom periodu svega 2.600 žena, koje su učestvovale u studiji, počelo patiti od depresije, a većinom su to bile ispitanice koje su rijetko konzumirale taj napitak.

U usporedbi sa ženama koje piju jednu šoljicu kafe sedmično, one koje konzumiraju dvije do tri šaljice kafe na dan imaju 15 posto manji rizik razvoja depresije. Dok one koje piju četiri ili više šoljica kafe dnevno smanjuju rizik od depresije za 20 posto, dokazano je.

Studija je pokazala i “zanimljiv” podatak. Oni ljudi koji redovno piju kafu, uglavnom su pušači, konzumiraju alkohol, rjeđe idu u vjerske objekte i manje se bave društveno korisnim poslovima.

Također, te osobe imaju veći rizik od gojaznosti, visokog krvnog pritiska ili dijebetesa.

Stručnjaci su istakli da će ovo istraživanje sigurno biti od koristi i onima koji zagovaraju da su osobe koje konzumiraju više kafe manje sklone suicidu. Naime, vjeruju da je kofein ključni faktor raspoloženja.

Ipak, naglasili su da previše kofeina može izazvati osjećaj tjeskobe.