Led na Antarktiku
0

Kad se istopi podići će nivo mora za 7 metara

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naučnici nastavljaju upozoravati na otapanje leda na polovima, ali kad je riječ o istočnom dijelu Antarktika, uvjereni su da odatle prijeti najveća opasnost.

Ogromni komad leda koji se nalazi na platou morao bi biti pod većim nadzorom glaciologa, smatra Ted Scambos, vodeći američki stručnjak koji je upravo završio dvomjesečnu ekspediciju preko ovog platoa.

Zajedno s kolegom iz Norveške sumirao je rezultate do kojih se došlo programom IPY-a (International Polar Year) na polarnim regionima.

Izvještaj ukazuje na zagrijavanje i odvajanje komada leda koji plutaju u moru. Glečeri se, kažu naučnici, sve brže tope i ukazuju na to da, ako bi se otkinuo zapadni dio leda na Antarktiku, nivo mora širom svijeta bi se podigao do sedam metara.

Prema pisanju agencije AP, u stoljećima koja su ispred nas, odvajanje istočnog dijela ledenog brijega, za koji se ističe da je ipak nešto stabilniji, dodalo bi najmanje 60 metara nivou mora. I najmanji dio koji bi se otopio značajno bi utjecao na nivo okeana.

Istraživači su predstavili i oblasti koje ubuduće planiraju analizirati, a za koje kažu da skoro nikako nisu istraživane. Nadaju se da će podaci koje prikupe dati uvid u promjene u tim oblastima. Naravno, te analize će trajati mjesecima. U međuvremenu, nama je jasno predstavljena ideja o tome u kakvoj nevolji ćemo se naći ako ne uvidimo i spriječimo utjecaj stakleničkih gasova na klimu.