Naučnici upozoravaju
0

Kad bi nas napali zombiji, izgubili bismo bitku

Sarajevo-x.com
Kada bi zombiji zaista postojali, njihov napad bi mogao značiti kolaps civilizacije ukoliko se ljudi ne bi s njima obračunali brzo i agresivno.

Ovo je zaključak matematičke vježbe koju su proveli kanadski istraživači, piše BBC.

Oni kažu da bi se jedino čestim i snažnim protuudarima uspjela istrijebiti fiktivna bića. Ovaj naučni rad je objavljen u knjizi "Infectious Diseases Modelling Research Progress".

U knjigama, videoigrama i folkloru, zombiji su nemrtva bića, sposobna da žive jednim ugrizom pretvore u zombije.

Naime, zombijevska kuga bila bi smrtonosna, a infekcija bi se nevjerovatnom brzinom proširila po cijeloj zemaljskoj kugli. Zato istraživači kažu da bi vježba na ljudskoj populaciji mogla pomoći naučnicima u razvijanju modela kako se boriti sa nepoznatim bolestima.

U studiji, istraživači s University of Ottawa i Carleton Universityja, postavili su pitanje: Kada bi se dogodila borba između živih i zombija, ko bi pobijedio?

Profesor Robert Smith? (upitnik je dio njegovog prezimena, a ne pisarska greška) i njegove kolege su objasnili da napade zombija proučavaju koristeći biološke pretpostavke bazirane na popularnim filmovima o zombijima.

Kako bi živima dali šansu u borbi protiv ovih imaginarnih bića, istraživači su odabrali "klasične" zombije koji se sporo kreću, a ne okretne i inteligentne, kakvi se prikazuju u nekim novijim filmovima.

Ali, i pored toga, njihova analiza je otkrila bi strategija njihovog zarobljavanja samo odgodila ono što je neizbježno. Zato su poručili da je najvažnije sa zombijima se obračunati što je brže moguće, inače "svi smo u velikoj nevolji".