Nauka
0

VIDEO / Južnokorejska svemirska raketa nije ušla u planiranu orbitu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južna Koreja je uspješno lansirala svoju prvu svemirsku raketu u utorak – ali nije uspjela poslati u svemir satelit za naučno istraživanje, kako je bilo planirano ovim programom.

Vlada u Seulu je saopćila kasno popodne po lokalnom vremenu da se odvajanje prvoga i drugog stepena rakete nosača odvijalo po planu – ali da je onda raketa odletjela previsoko tako da satelit koji je nosila nije ušao u planiranu orbitu.

Nakon uspješnog lansiranja Seul je saopćio da je raketa-nosač sa satelitom za naučna istraživanja čisto komercijalni poduhvat.

Vladin predstavnik za štampu Won Te-yee kazao je i da lansirana raketa nije vojna, prenio je BBC.

"Kao zemlja uključena u međunarodne ugovore o neširenju atomskog naoružanja, naša vlada učestvuje odgovorno i otvoreno u našem programu razvoja svemirskih misija. U vezi s tim pitanjem nismo optuženi da lansiramo balističke rakete", rekao je novinarima u utorak predstavnik za štampu južnokorejske vlade.

On je dodao da se raketni program njegove zemlje "potpuno" razlikuje od raketnog programa Sjeverne Koreje.

Lansirana raketa je prešla preko južnih japanskih otoka i oslobodila satelit nakon što je preletjela preko Filipina, ali je zbog pogreške rakete satelit ušao u pogrešnu orbitu, pa je misija doživjela neuspjeh nakon uspješnog lansiranja.

Pet minuta nakon polijetanja u 17 sati po mjesnom vremenu, drugi stepen rakete KSLV-a (Korea Space Launch Vehicle-1) poznatije kao Naro 1, odvojio se od prvog, prema televiziji, prenijele su agencije.

Naro-1 je 33 metra duga i 140 tona teška raketa vrijedna 400 miliona američkih dolara. Razvijena je u saradnji s Rusijom.

Lansiranje u orbitu naučnog satelita vlastite proizvodnje teškog 100 kg pomoću rakete Naro 1 odgađano je od 2002. čak sedam puta.

Južnokorejska štampa upozorava da bi lansiranje rakete moglo izazvati bijes Sjeverne Koreje. Prije četiri mjeseca je Sjeverna Koreja izazvala oštre kritike širom svijeta lansirajući vlastitu raketu.

Vezani članci