Nauka
0

Jupiter "progutao" planetu deset puta veću od Zemlje

Sarajevo-x.com
Jupiter je najveća planeta u solarnom sistemu jer je progutao manjeg rivala prije nego što je uspio postati veći, tvrde naučnici.

Istraživanja Jupitera su pokazala da velika planeta ima jako malo jezgro u poređenju sa svojom ukupnom veličinom.

Iako je Jupiter više od 120 puta veći od Zemlje, mjerenja su pokazala da njegovo jezgro teži deset puta više od naše planete.

Naučnici sumnjaju da je jezgro Jupitera vjerovatno isparilo nakon sudara sa planetom koja je od Zemlje veća deset puta, objavio je "Daily Mail".

Istraživači sa Univerziteta u Pekingu u Kini su modeliranjem pokazali šta se moglo dogoditi prilikom sudara. Simulacije su pokazale da nadolazeća stjenovita planeta bila spljoštena kada je ušla u atmosferu Jupitera. Pola sata nakon ulaska u atomsferu, pogodila je jezgro.

Teški elementi u jezgri, kao što su metali, bi isparili i pomiješali se sa hidrogenom i helijem u atmosferi planete. Naučnici vjeruju da bi ovo moglo objasniti zašto je jezgro Jupitera jako malo, dok je atmosfera ekstremno gusta.

Douglas Lin sa Univerziteta u Californiji je izjavio da kojim slučajem nije došlo do sudara sa Jupiterom, planeta bi i dalje rasla pretvarajući se u gigantsku planetu.

Njegov tim je ocijenio da su teški elementi u atmosferi Saturna vjerovatno rezultat sličnih sudara sa manjim planetama.

Planete solarnog sistema su nastale sudarima malih, patuljastih planeta koje su kružile oko Sunca. U tim sudarima, male planete su se stapale zajedno i formirale velike planete.

Mjesec i Zemlja su nastali kao rezultat velikog sudara dviju planeta veličine kao Mars i Venera. Temperatura zemlje je bila jako velika, oko 7.000 Celzijusovih stepeni, a stijene i metali su se rastopili.