Nauka
0

Još jedan naučni razlog zbog kojeg bi trebali jesti čokoladu

Sarajevo-x.com
Prirodni sastojak, nazvan epikatekin, pronađen u kakau, borovnicama, čaju i grožđu poboljšava memorijske sposobnosti, naročito kada je kombiniran sa tjelesnom vježbom.

Ovo je rezultat istraživanja koje su sproveli naučnici Instituta Salk u Kaliforniji. Sastojak epikatekin pripada grupi hemikalija koje se nazivaju flavanoidi, za koje je do sada dokazano kako poboljšavaju kardiovaskularnu funkciju i pojačavaju dotok krvi u mozak.

Naučnica Henriette van Praag i njene kolege sa instituta Salk u Kaliforniji su otkrili da kombinacija tjelesne vježbe i ishrane bogate epikatekinom proizvodi funkcionalne promjene u dijelu mozga koji služi za učenje i memorisanje.

Otkriće, koje će biti objavljeno u magazinu The Journal of Neuroscience, sugerira kako ishrana bogata flavanoidima može pomoći u smanjenju efekata neuro-degenerativnih bolesti kao što je Alzhajmerova bolest ili poremećaji vezani za starenje.

Van Praag i članovi njenog tima su hranili jednu grupu miševa uobičajenom ishranom, a drugoj grupi su u ishranu ubacivali epikatekin. Isto tako, oni su polovini svake grupe postavljali točak za trčanje svakog dana. Nakon mjesec dana miševi su trenirani za pronalazak platforme koja je bila skrivena u bazenu.

Oni miševi koji su trčali na točku i konzumirali epikatekin pamtili su lokaciju platforme duže vremena. Ovi miševi su imali i bolje kolanje krvi u području mozga koji je vezan za memorisanje.

Miševi koji su konzumirali epikatekin, ali nisu vježbali su pokazali poboljšane memorijske sposobnosti, ali ne kao oni koji su i vježbali.