Nauka
2

Jeftinije među zvijezde: Kako i zašto izgraditi svemirski lift?

Klix.ba
Njemački naučni YouTube kanal Kurzgesagt – In a Nutshell kreirao je edukativni video u kojem objašnjava koncept svemirskog lifta.

Zbog neoborive činjenice da je put u svemir, kao i njegovo istraživanje, enormno skup niz projekata, čovječanstvo mora vrlo brzo iznaći jeftinije načine lansiranja objekata i naučnika u orbitu Zemlje.

Jedan od prijedloga je gradnja svemirskog lifta - preko 30.000 kilometara dugačak kabal koji će usidrenjem u Zemljino tlo i prorutežu na drugom kraju pružiti oslonac za lift kojim bi se jedan kilogram tereta mogao poslati u svemir za svega 200 dolara.

Bitno je imati na umu da današnja cijena slanja kilograma tereta iznosti 20.000 dolara.

Također, platforma na vrhu lifta bila bi savršena za lansiranje letjelica koje bi dobijale brzinu posuđenu od same brzine kretanja Zemlje. Orbita, koja je zapravo ubrzano padanje bez konačnog pada, definitivno ima svoje prednosti.

Ali, dok je fizika gradnje jasna i dok je isplativost i više nego očigledna, trenutno nema zainteresovanih kompanija koje bi u cijeli projekat uložile najmanje 20 milijardi dolara, niti postoji dovoljno snažan materijal od kojeg bi načinili otporan kabal.

Kako bi riješili problem mogućih grešaka pri prvom pokušaju, naučnici predlažu probnu gradnju lifta na Mjesecu. Ukoliko bi se pribjeglo toj opciji, materijal u vidu kevlara već postoji, a čak i ako sve bude uzalud - znanje koje steknemo na tom putu bit će jednostavno nezamjenjivo.

Vezani članci