Američka studija
0

Jedan od pet muškaraca potencijalni alkoholičar

Sarajevo-x.com
Najmanje jedan od pet odraslih muškaraca u razvijenim zemljama ima potencijalnu šansu da postane ovisan o alkoholu, piše Reuters, a broj ovisnika o alkoholu stalno raste, što donosi različite zdravstvene ali i društvene probleme.

Američki istraživači otkrili su da jedan od pet muškaraca ima šanse da postane alkoholičar, dok je za žene taj rizik dosta manji i iznosi od 8-10 %.

'Ovo postaje ozbiljan svjetski problem, jer kad vam jednom dijagnosticiraju alkoholizam, budite sigurni da to znači deset do 15 godina života manje', tvrdi Dr.Marc Schuckit , autor studije.

Schuckit je dodao da 15 % odraslih muškaraca zloupotrebljava alkohol, dok 10% istih pati od alkoholne ovisnosti. Čak 40% ovih konzumenata alkohola pati od depresije, a 80% su pušači što svakako doprinosi kraćem životnom vijeku.

'Veći broj ženske populacije u odnosu na muškarce na svjetskom nivou mogao bi se gledati i kroz ovaj problem što dosad nije bila praksa. Muškarci češće umiru od posljedica alkoholizma i imaju više problema s istim nego žene', objašnjava autor studije.

Studija, objavljena u naučnom magazinu Lancet, želi da ukaže na rješivost problema tj. na tretmane odvikavanja koji su većinom uspješni, a traju otprilike oko jedne godine.