Nauka
0

Jedan džoint ima isti efekat kao pet cigareta

Sarajevo-x.com
Pušenje samo jednog džointa može imati isti efekat kao pet cigareta, ali ne na mozak nego na pluća, tvrdi studija koja je objavljena u britanskom stručnom magazinu Thorax.

Institut za medicinska istraživanja iz Novog Zelanda ispitivao je utjecaj pušenja cigareta i kanabisa na 339 dobrovoljaca koje su podijelili u četiri kategorije. Na one koji su pušili samo kanabis, one koji su pušili i kanabis i cigarete, one koji su pušili samo cigarete i one koji nisu pušili ni jedno ni drugo.

Nakon istraživanja svim učesnicima su skenirana pluća CT-om, kojim su dobili kvalitetnu sliku pluća te im je testirana prohodnost dišnih puteva.

Najveća oštećenja uočena su kod pušača cigareta te kombinovanih pušača cigareta i kanabisa. Oni koji su pušili samo kanabis imali su nešto blaže simptome koji su se ogledali kroz kašalj i stazanje u prsima. No skeniranje CT-om je otkrilo da i među pušačima kanabisa postoje značajna oštećenja pluća.

Pažljivim analiziranjem stručnjaci su došli do zaključka da su nivo oštećenja pluća proporcionalno povećavao sa brojem ispušenih džointa. Kada se to pretvori u statističke podatke moglo bi se reći da je svaki ispušeni džoint ekvivalentan količini od dvije do pet ispušenih cigareta.