"Nije raj, a ni pakao"
0

Jarka svjetlost je posljedica električne aktivnosti umirućeg mozga

Sarajevo-x.com
Tajanstvena iskustva, tuneli i jaka svjetlost su najvjerovatnije uzrokovani valom električne aktivnosti u mozgu nekoliko trenutaka prije smrti, tvrde naučnici.

Naime, ljekari su proučavajući moždane valove pacijenata koji su umirali otkrili da dolazi do naleta električne aktivnosti u mozgu što zapravo može biti uzrok brojnih duhovnih iskustava, hodanja kroz tunel, pojavljivanja jake svjetlosti ili lebdenja iznad vlastitog tijela u trenucima kada je osoba na samom rubu života.

"Smatramo da iskustva bliska smrti mogu biti uzrokovana valom električnih impulsa koji se oslobađaju kada mozak ostaje bez kisika. Kako protok krvi usporava, a razina kisika pada, moždane stanice ispaljuju posljednje električne impulse. To počinje u jednom dijelu mozga i kaskadno se širi na ostale djelove, a upravo to bi moglo ljudima davati takve mentalne senzacije", objasnio je dr. Lakhmir Chawla iz medicinskog centra George Washington, prenosi Daily Telegraph.

Naime, mnogi umirući pacijenti tvrde kako su tokom svog bliskog susreta sa smrću bili okupani u jarkom svjetlu, kako su osjećali potpuni mir dok su hodali tunelom, neki tvrde kako su vidjeli Isusa Krista, ili poslanika Muhameda, dok neki, pak, opisuju kako su lebdjeli iznad svog tijela koje je ostalo na samrtničkoj postelji.

Ipak, dr. Chawla smatra kako sva ta iskustva imaju isključivo biološko objašnjenje.

U istraživanju tim američkih naučnika, na čelu sa dr. Chawlom, koristio je elektrocefalograf, uređaj koji mjeri aktivnost mozga, na sedam neizlječivo bolesnih osoba. Primijećeno je da trenutak prije smrti pacijenti imaju navalu moždanih valova koji traju od 30 sekundi do tri minute.

Aktivnost je bila slična onoj kao kod potpuno svjesnih ljudi, a ubrzo nakon toga, kada bi val popustio, pacijenti su proglašavani mrtvima.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Palliative Medicine i prvo je koje sugeriše kako sva iskustva bliskog susreta sa smrću imaju fiziološki uzrok.