Nauka
0

Japanski naučnici otkrili enzim koji suzbija rak

FENA
Japanski naučnici su otkrili enzim koji čini se suzbija rak dojke i očekuju da ovo saznanje potakne razradu novih terapija za borbu protiv ove vrste kancera, koja je po rasprostranjenosti druga na svijetu.

Enzim CHIP, prema saznanjima istraživača, može spriječiti rast kancera degradacijom izvjesnog broja proteina koji ga izazivaju. Taj enzim se prirodno pojavljuje u tkivu grudi, prenio je Reuters.

U upravo objavljenom stručnom radu naučnici s Cukuba univerziteta objašnjavaju da su ubrizgali dvije vrste ćelija ljudskog kancera u grudi laboratorijskih miševa - jedne su sadržale i enzim CHIP, dok druge nisu.

Kod miševa koji su primili ćelije raka sa spomenutim enzimom kancerozno tkivo bilo je znatno manje nego kod druge grupe miševa.

Zaključak japanskih stručnjaka, koje predvodi Jun Yanagisawa, jeste da enzim CHIP sprečava rast tumora dojke i njegovu metastazu.

Oni ukazuju i na činjenicu da bi mjerenje sadržaja enzima CHIP u grudima moglo da se pokaže kao dragocjeni putokaz za izbor liječenja.

Rak dojke je najrasprostranjeniji u svijetu, nakon raka pluća, i u 2005. je odnio 502.000 žrtava, što je gotovo jedan posto svih smrtnih slučajeva te godine.