Nauka
0

Japanski naučnici napravili prvi snimak gigantske lignje

Sarajevo-x
Japanski naučnici su po prvi put uspjeli snimiti hvatanje gigantske lignje i napraviti slike koje predstavljaju neprocjenjivo otkriće za naučnike.

Slike lignje (dugačke oko 3,5 metra i teške oko 50 kilograma) su velika nagrada zoolozima Nacionalnog naučnog muzeja, koji godinama traže ovo najmisterioznije okenasko biće.

''Niko osim ribara nikada nije vidio živu gigantsku lignju'', izjavljuje Tsunemi Kubodera iz muzejskog odjela za zoologiju. ''Mislimo da je ovo prvi video snimak gigantske lignje''.

Vrlo je malo poznato o ovoj životinji, za koju se smatra da je postala inspiracija za mit o ''krakenu'', čudovištu koje su mornari okrivljivali za potapanje brodova u Norveškoj u 18. vijeku.

Nepotvrđeni izvještaji navode da gigantska lignja može narasti i do 20 metara u dužinu, ali prema naučnicima nije vjerovatno da mogu predstavljati bilo kakav rizik za brodove, jer one žive stotinama metara ispod površine mora.

Japanski istraživački tim je pronašao gigantsku lignju prateći njihove najveće predatore - kitove-ubice, koji su se radi hranjenja skupljali u blizinu ostrva Ogasawara, oko 1.000 kilometara južno od Tokya, u periodu između septembra i decembra.

Uhvaćeni primjerak, prezentiran na press konferenciji u muzeju u Tokyu, uhvaćen je 4. decembra, mamcem na dubini od 650 metara ispod površine.

Lignja dužine 55 centimetara bila je privučena mamcem, a gigantska lignja se na mamac uhvatila pokušavajući da pojede manju lignju, naveli su naučnici.