Nauka
0

Japanci sada mogu čitati misli

Sarajevo-x.com
Japanski naučnici su izjavili da su razvili tehnologiju koja omogućava čitanje misli. Osnovni princip rada se sastoji u mjerenju promjena toka krvi u mozgu.

Naučnici iz Hitachijevog istraživačkog laboratorija izjavili su da tehnologija može omogućiti ozbiljno bolesnim i hendikepiranim ljudima da daljinski upravljaju elektronskim napravama kao što su kolica ili druga medicinska oprema.

Osnova tehnologije je optički topografski sistem koji na dobroćudan način zrači glavu osobe radiotalasima, frekvencije bliske infracrvenoj svjetlosti.

Zračenjem se mjeri kako se mijenja protok krvi u mozgu u zavisnosti od onoga što osoba misli u tom trenutku. Promjene su prikazane slikama koje se pretvaraju u elektronske signale. Ti elektronski signali se šalju kao daljinska kontrola elektronskih uređaja.

''Želimo da u roku od nekoliko godina proizvedemo prototip daljinskog upravljača. Nadamo se da će rezultati našeg istraživanja mozga biti upotrijebljeni za razvoj informacione tehnologije koja će koristiti ljudima na pozitivan način'', izjavio je član istraživačkog tima Hideaki Koizumi.